24 octombrie 2011

Viitoare mămici, feriţi-vă de pisici!

Pentru mulţi iubitori de animale, pisica este un membru al familiei cu drepturi depline. Este micuţă, drăgălaşă, drăgăstoasă, ce mai, o adevărată încântare la casa omului. Ceea ce nu ştiu însă mulţi, este că acest animaluţ frumos este răspunzator indirect de multe avorturi în rândul viitoarelor mămici! 
Un viermişor microscopic, un protozoar numit Toxoplasma Gondii are o afinitate deosebită pentru pisici, în organismul cărora se dezvoltă de minune. Din când în când îşi elimină ouale în mediul exterior prin fecalele pisicii, ouă care pot rezista în mediul ambiant chiar şi câteva luni. Omul, din nefericire sau neglijenţă poate veni în contact cu ouăle acestui protozoar prin intermediul mâinilor murdare, sau a alimentelor contaminate cu fecale de pisică, sau chiar şi pe cale aeriană. Odată ajuns în organismul uman, micul viermişor îşi face de cap atacând majoritatea organelor. Simptomele sunt diverse, de la febră, dureri musculare, dureri de cap, tuse, etc. Deseori, ganglionii din regiunea gâtului sau a axilelor sunt inflamaţi. 

Pentru cei ce au o imunitate mai slabă, infecţia se extinde la nivelul plămânilor, creierului, ficatului sau inimii, cazuri în care decesul poate survenii rapid. Confirmarea infecţiei se face prin metode speciale de laborator iar tratamentul este îndelungat, de aproape o lună cu antibiotice puternice. 

În cazul în care mama se infectează în cursul sarcinii, infecţia ajunge la nivelul placentei, difuzând în sângele fetal. În cursul primului trimestru al sarcinii, infecţia fetală este rară, dar gravă, producând frecvent avortul; în cel de-al treilea trimestru este frecventă, dar nu foarte gravă. În cazul în care copilul se naşte viu, deseori acesta va prezenta multiple malformaţii. 

Orice viitoare mămică ce are ,,plăcerea" de a se juca cu pisicile trebuie să fie avertizată că îşi periclitează sănătatea sarcinii. Măsurile de igienă trebuie să fie prioritare, cum ar fi spălarea mâinilor şi tratamentul termic al alimentelor, ştiind faptul că ouale viermişorului sunt distruse de căldură uscată 66 C sau de apa fiartă (carnea de porc, oaie, bovine, păsări pot conţine chisturi de toxoplasme, dar şi alimente care din întamplare au fost contaminate cu fecale de pisică). 

Pentru gravidele ce prezintă infecţia cu Toxoplasma, în primele 3 luni se indică avortul terapeutic, iar peste 3 luni tratament şi profilaxie cu antibiotice speciale. 

În concluzie, orice viitoare mamică ce doreşte să aibă o sarcina normală, dar are ca şi membru al familiei o pisică, sau a prezentat simptome specifice infecţiei cu toxoplasma, sau a pierdut o sarcină din cauze neelucidate, trebuie să se prezinte la medicul specialist în boli infecţioase (Oradea) în vederea efectuării de teste de laborator sau tratament corespunzator. 

Dr. Emil BOŢCĂU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu