3 februarie 2012

Despre RUBEOLĂ, pe întelesul tuturor

Rubeola este o boala contagioasa, transmisibila exclusiv de la om la om pe calea aerului si se caracterizeaza de aparitia unor eruptii pe piele. Virusul care provoaca aceasta boala, numit virus rubeolic, gaseste ca si gazde prielnice, copii si tinerii, dar poate ataca si adultii care nu au facut in copilarie aceasta boala. 

Virusul rubeolic, dupa ce a intrat in organism prin caile aeriene, ramane un „dusman tacut” timp de aproximativ doua-trei saptamani, timp in care se multiplica in celulele organismului infectat. La capatul celor doua-trei saptamani de inmultire, virusii rubeolici, acum intr-un numar mult mai mare decat cei care au intrat initial, distrug celulele infectate si intra in sange, moment in care organismul incepe sa reactioneze la prezenta acestui virus. 

Astfel pentru doua-trei zile apare febra (moderata), o stare generala proasta, tusea, stranutul, durerile de cap si se „umfla” ganglionii de la nivelul gatului, din spatele urechilor si la ceafa (ganglionii sunt ca niste filtre care apara organismul de microbi), dar mai ales, tipic pentru „paroxismul” aceste boli, apar niste eruptii (popular = bube) pe piele. Primele semne de eruptie apar la fata, initial sub forma de roseata, care se extinde spre gat, piept si apoi pe tot corpul dupa care apar „bubele”, mai mult ca niste pete punctiforme, roz, usor reliefate, care vor fi prezente la bolnav „din cap pana la picioare”. Eruptia dureaza in general 1-3 zile, dupa care dispare fara urma (uneori raman mici „cojite” pe piele pentru cateva zile) 


Un tratament special pentru aceasta boala nu exista. Se combate doar prezenta febrei la copii cu arhi-cunoscutul medicament Paracetamol iar la tineri si adulti se poate da si Aspirina sau alte medicamente contra inflamatiei. 

Bolnavii cu rubeola incep sa faca „cadou” acest virus si celor din jur cu cateva zile inainte aparitiei primelor semne de boala si inca o saptamana, unii chiar o luna, dupa ce s-au vindecat. Astfel, izolarea la domiciului este absolut necesara inca de la aparitia primelor semne de boala pentru aproximativ 7-10 zile. „Cadorisirea” virusului se face prin tuse, stranut, vesela comuna sau alte obiecte contaminate iar gravidele vor transmite virusul copiilor inca nenascuti prin placenta. Nou-nascutii care au contactat virusul devreme in viata intrauterina vor avea malformatii multiple. 

Adolescentii si adultii fac forme mai complicate de boala, mergand chiar pana la complicatii severe soldate cu deces la cei cu imunitatea compromisa sau slabiti de alte boli grave.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu