21 iulie 2011

Brățara Salvatoare

Ieri, 20 iulie 2011 am participat la Hotelul Elite din Oradea la prezentarea unui produs de nisa in Romania, un dispozitiv de alerta in caz de situatii de urgenta. Prezentarea a fost facuta de catre dl. Molnar Frigyes Oszkar, administratorul firmei Cardio Guard Alpin SRL, de dl. dr. Bondar Tiberiu de la Ambulanta Bihor si de partenerii maghiari de la Body Guard Hungary.


Prin sistemul de teleasistenta la domiciliu, persoanele care sunt abonate la acest sistem pot primi ajutor instantaneu in orice situatie de pericol ivita in aria locuintei personale. Prin apasarea doar unui buton, un serviciu de dispecerat special care functioneza 24 din 24 de ore, primeste semnalul de alerta si se iau masurile adecvate situatiei trimise, alertandu-se la nevoie serviciul de urgenta medical, politia, pompierii, rudele, vecinii desemnati anterior sau chiar medicul de familie. Dispeceratul de alerta este separat de sistemul clasic de urgenta 112, si este dedicat doar persoanelor care se aboneaza la acest sistem.

Mai pe intelesul tuturor, am ticluit o mica povestioara:
"Dna Popescu Ana are 75 ani, locuieste in Oradea, singura, intr-un bloc de garsoniere. Are copiii plecati prin strainatate si doi nepoti unul in Oradea si unul in Bucuresti. Din cand in cand mai vorbeste cu ei la telefon, dar si asta foarte greu pentru ca si nepotii ei au familii si sunt foarte ocupati. Sunatul pe telefon pentru dna Ana este o problema, deoarece le uita frecvent numerele de telefon la nepoti, iar cand isi aduce aminte, sau gaseste hartiuta pe care a notat numerele de telefon, cataracta pe care o are la ambii ochi ii fac dificila tastarea numerelor. 
Nu demult i s-a depistat o problema medicala severa la inima, iar doctorul cardiolog a speriat-o foarte tare acum 3 zile spunandu-i ca are un risc crescut pentru infarct miocardic. Asa a murit vecina ei de la etajul 2, Elvira, care a facut infarct, si cand i sa facut rau nu a mai avut putere sa ajunga la telefon sa sune la 112; poate a strigat dupa ajutor dar nu a auzit-o nimeni, si a fost gasita la 1 saptamana dupa ce a murit, dupa ce toata lumea din bloc se intreba de unde venea mirosul greu de hoit in putrefactie.  
Colac peste pupaza, dna Ana mai are un motiv sa fie ingrijorata: acum 2 zile au calcat-o hotii pe vecina de la etajul 3, dna Aglaia Vasilescu, care fiind si ea o batranica singura a fost o prada usoara pentru hoti; i-au spart usa de la intrare in garsoniera, pe la 2 noaptea, au legat-o si au batut-o cu cruzime pana le-a spus unde isi tine ascunsi banii de pensie, pensie pe care o adusese postasul in urma cu o zi. Pe deasupra i-au furat si toate aparatele electrice din casa. Acum e la terapie intensiva la Judetean, in coma.  
De o vreme, a tot vazut-o pe banca din fata blocului pe vecina ei de palier, Saveta, ca poarta o bratara ciudata la incheietura mainii stangi, dar s-a gandit ca poate din cauza ca are probleme cu ochii nu si-a dat seama ca e un ceas mai deosebit. Ieri si-a facut curaj si a intrebat-o de bratara de la mana; asa a aflat ca Saveta poarta de 2 luni o bratara speciala, salvatoare, care are un singur buton, pe care daca il apasa in caz de urgenta poate intra in legatura cu un dispecerat special si poate fi salvata de la multe situatii neplacute. 
Interesata, d-na Popescu a sunat la dispeceratul respectiv care i-a si trimis rapid un reprezentant, au semnat contractul iar in aceeasi zi i-au montat un telefon special in garsoniera si i-au dat “bratara salvatoare” iar acum poate fi si ea mult mai linistita. Au si testat dupa montare sistemul de cateva ori pentru ca dna Popescu sa se acomodeze cu noul sistem de alerta: a apasat pe buton de panica de la bratara, ca si cum i-ar auzi pe hoti la usa sau ca si cum i-ar fi rau si nu mai poate ajunge la telefon, iar instantaneu o voce puternica din speaker-ul telefonului montat recent a intrebat-o ce s-a intamplat. Dna Popescu jucandu-se de-a simularea, a zis ca i s-a facut rau si este cazuta la pamant, iar vocea de la telefon i-a raspuns ca vor trimite rapid ambulanta la ea si tot ei vor suna la nepotul din Oradea si la vecinul de vis-a vis care are cheia de rezerva de la garsoniera ei, in caz de urgenta.  
Acum sta mult mai linistita, parca nu mai e atat de singura!"
Linistirea costa :)))), si dupa cum m-au informat administratorii acestei firme, taxa de instalare in Oradea si pe o raza de 20 km in afara orasului va fi de 75 RON, iar in provincie de 120 RON, iar taxa de inchiriere lunara va fi de 100 RON.

“Bratara salvatoare” este utila doar daca se afla in apropierea telefonului special, pe o raza de 50 m. Bratara se conecteaza wireless la telefonul special. Telefonul este conectat la reteua fixa de telefonie existenta in locuinta si poate fi folosit si pe post de telefon pentru apeluri obisnuite.

Daca dna Popescu este la piata si i se face rau acolo, nu mai poate folosi “bratara salvatoare”, si se va baza doar pe primul ajutor dat de trecatori, care in multe situatii lipseste cu desvarsire sau este acordat cu o mare intarziere!

Sistemul de alerta cu bratara este folosit in Europa de cel puti 15 ani, iar in Romania va fi disponibil doar din luna august al acestui an.

Eu unul va recomand sa va abonati bunicii la acest sistem (Cardio Guard Alpin SRL Oradea 0788-510-733 sau 0770-112-686) mai ales daca sunt bolnavi, locuiesc singuri, si asta bineinteles daca tineti la siguranta lor si nu alergati dupa mosteniri! :D

Va prezint mai jos doua materiale video in legatura cu aceasta prezentare unul filmat de mine (scuzati-mi calitatea filmarii, lumina nu a fost cea mai potrivita iar trepiedul mi-a facut figuri la greu :D) si o inregistrare video apartinand stirilor TVS Oradea din 20.07.2011
MedicNet.ro

TVS.ro

Poze

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu