Ghidul a fost elaborat în 1998 de PressWeise şi dezvoltat doi ani mai târziu în urma consultărilor purtate cu raportorii şi corespondenţii pe sănătate şi FIJ, versiunea finală fiind adoptată în 2000 de către OMS şi Reţeaua Europeană de Comunicare despre Sănătate ca un îndrumar de bune practici.
1. Mai întâi încercaţi să nu faceţi rău. Drepturile omului şi binele public sunt de cea mai mare importanţă.
2. Încercaţi să înţelegeţi corect lucrurile. Verificaţi faptele şi sursele, chiar dacă există termenele de predare sunt puse în pericol.
3. Nu creaţi false speranţe. Fiţi precauţi în mod special atunci când relataţi despre pretinse "tratamente miraculoase" sau despre potenţialele "ameninţări la adresa sănătăţii".
4. Fiţi atenţi la interesele implicate. Întrebaţi-vă "cine va beneficia cel mai mult de pe urma acestei poveşti?"
5. Respingeţi stimulentele personale. Întotdeauna precizaţi în mod clar dacă materialul este publicat în urma unei sponsorizări.
6. Nu dezvăluiţi sursa informaţiei care v-a fost comunicată confidenţial.
7. Respectaţi tot timpul intimitatea bolnavilor, a persoanelor cu handicap şi a familiilor lor.
8. Fiţi atenţi la consecinţele povestirii voastre. Amintiţi-vă că persoanele bolnave sau cu handicap - în special copiii - trebuie să îşi trăiască viaţa mult timp după ce media şi-a pierdut interesul.
9. Nu deranjaţi intimitatea durerii. Respectaţi sentimentele supravieţuitorilor, în special atunci când este vorba despre dezastre. Fotografiile în prim plan sau imaginile televizate ale victimelor sau ale familiilor lor trebuie evitate ori de câte ori este posibil.
10. Dacă aveţi dubii, ocoliţi subiectul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu