7 mai 2011

Buying time

O povestioara scurta, gasita recent pe internet m-a impresionat foarte mult, ,,gâdîlindu-mi" sentimentele de tată. Oare stam indeajuns de mult cu copii nostrii? Oare nu ne amagim ca le acordam suficient timp comun stiindu-i pe langa noi in casa, in timp ce noi ne facem activitatile personale? Cati dintre voi atunci cand veniti obositi de la servici, in loc sa aprindeti televizorul, de exemplu, sa vedeti stirile sau mai stie ce emisiune, "va puneti" la joaca cu copii, macar o ora?
Povestea de mai jos este un fragment tradus si adaptat din "Pescarul şi omul de afaceri" de Benseddik.


Un om a venit acasă de la locul de muncă târziu din nou, obosit şi iritat, si si-a găsit fiul său de 5 ani de aşteptandu-l pe el la uşă.

"Tati, pot să-ţi pun o întrebare?"
"Da, sigur, ce este?" a răspuns omul.
"Tati, cât de multi bani faci intr-o oră?
"Asta e nu treaba ta! Ce te face să ma intrebi asta?", a spus omul supărat.
"Vreau doar să ştiu. Te rog, spune-mi, cât de mult câștigi intr-o oră", a insistat băieţelul?.
"Daca vrei neaparat sa stii, eu fac 20 dolari pe oră."
"Oh," a raspuns micutul, cu capul plecat. Privind in sus, a spus: "Tati, imi poti împrumuta 10 dolari, te rog?"

Tatal sau s-a infuriat. "În cazul în care singurul motiv pentru care ai vrut să ştii cât de multi bani castig este doar ca sa-ti pot da bani si sa-ti cumperi o jucărie tampita sau alte porcarii, atunci te vei duce direct in camera ta la culcare. Lucrez ore si ore, e greu zi de zi şi nu au timp pentru astfel de jocuri copilăreşti."

Baietelul in liniste s-a dus în camera lui şi a închis uşa. Omul se aşeză şi si se gandi in continuare furios la intrebarea baietelului ,,Cum îndrăzneşte el sa puna astfel de întrebări doar pentru a obţine nişte bani"? După o oră sau cam asa ceva, omul calmat, a început să creada că el poate a fost un pic cam prea dur cu fiul său. Poate că el într-adevăr avea nevoie sa cumpere ceva cu 10 dolari, iar el chiar nu a cerut bani de foarte multe ori. Omul s-a dus la camera băieţelului şi a deschis uşa.

"Eşti adormit fiule?" a întrebat el.
"Nu tata, sunt treaz," răspunse băiatul.
"M-am gândit, poate am fost prea dur cu tine mai devreme", a spus omul. "A fost o zi lungă şi am refulat pe tine. Iată că iti dau cei 10 dolari pe care mi i-ai cerut."

Băieţelul a sarit drept în sus, radios. "Oh, multumesc tata!", a strigat. Apoi, ajungând la perna lui, a tras de dedesubt cateva bancnote mototolite.
Omul, văzând că băiatul avea deja bani, a început să se înfurie din nou. Baietelul încet numara banii lui, apoi s-a uitat la tatal sau.

"De ce ai vrut mai multi bani daca ai avut deja altii?" bombani tatal.
"Pentru că nu am avut suficienti, dar acum eu îi am," raspunse baietelul.
"Tati, am 20 dolari acum. Pot sa cumpar o ora din timpul tau?"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu